RALF GÓTHONI

Ralf Gothónilla on monipuolinen ja maailmanlaajuinen ura soolopianistina, kamarimuusikkona ja kapellimestarina. Hän on tunnettu poikkeuksellisesta tavastaan tehdä musiikkia, persoonallisena esittäjänä, ei ainoastaan pianistina, vaan kokonaisvaltaista muusikkoutta korostavana muusikkona.

Hän on esiintynyt maineikkaimmilla musiikkifestivaaleilla –mm. Salzburg, Berlin, Praha, Aldeburgh, Edinburgh, Roque de Antheron, Ravinia, Tanglewood –sekä useiden merkittävimpien orkestereiden –kuten Chigagon, Detroitin ja Toronton sinfoniaorkestereiden, Berliinin ja Varsovan Filharmonikkojen, Baijerin Radio-orkesterin, Japanin Filharmonikojen ja Englannin Kamariorkesterin solistina. Hän esiintyy vuosittain lukuisissa konserteissa sekä solistina että kapellimestarina johtaen pianosta käsin. Gothóni on kantaesittänyt toista tusinaa konserttoa; vuonna 2004 hän soitti ja johti John Tavenerin ”Pratirupa” pianokonserton kantaesityksen Lontoossa säveltäjän 60-vuotis juhlakonsertissa. 2005–06 hän kantaesitti Aulis Sallisen ja Curtis Curtis-Smithin kaksoiskonsertot viulisti Elina Vähälän kanssa. Gothónia kuullaan myös säännöllisesti merkittävimpien kamarimusiikkifestivaalien vierailevana taiteilijana.

Gothóni on tehnyt lähes 100 albumia useille levymerkeille, joukossa BIS, CPO, Decca, DGG, EMI, Finlandia ja Ondine, jonka kanssa hän 90-luvulla teki yli 20 CD:tä keskeisenä säveltäjänä Schubert. Konserttolevytyksistä yksi on ylistetty äänitys Benjamin Brittenin pianokonsertosta Hälsingborgin sinfoniaorkesterin ja Okko Kamun kanssa. Ondinelle hän myöskin nauhoitti tunnin mittaisen Villa-Lobosin pianokonserton (Choros XI) Sakari Oramon johtaman Radion sinfoniaorkesterin kanssa sekä Einojuhani Rautavaaran kaksi pianokonserttoa Leipzigin Radio-orkesterin (Max Pommer) ja Baijerin Radio-orkesterin (Jukka-Pekka Saraste) kanssa. Viimeaikaisista levytyksistä on mainittava Aulis Sallisen ja Alfred Schnittken musiikkia sisältävät CD:t.

Ralf Gothóni toimi legendaarisen English Chamber Orchestra’n ylikapellimestarina vuosina 2000-09. Vuosina 2001–06 hän toimi myös Northwest Chamber Orchestra’n, Seattle, musiikillisena johtajana. 2004 Gothóni nimitettiin Deutsche Kammerakademien päävierailijaksi. Aiemmin hänellä oli ollut monia taiteellisia tehtäviä: Finlandian Sinfoniettan ylikapellimestari 1989–94, Turun kaupunginorkesterin päävierailija 1995–2000 ja Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja 1984–1987. 1990-luvun alussa hän oli Pekingin ”Kielletyn kaupungin musikkijuhlat” alkuunpanija. Tämän juhlan taiteellisena johtajana hän toimi 1996 ja 1998. Vuonna 2004 hän aloitti yhteistyön Kairon Oopperan kanssa; ”Musical bridge Egypt-Finland” festivaalilla hänen suomalaiset ja egyptiläiset kolleegansa ovat päässeet vuorovaikutukseen keskenään niin Suomessa kuin Egyptissäkin.

Hänen sydäntään hyvin lähellä ovat yhteydet nuoriin muusikoihin. Hän on Savonlinnan kesäisen Musiikkiakatemian taiteellisen toimikunnan puheenjohtaja. Professorina hän on toiminut Sibelius-Akatemiassa vuosina 1992–2007, Hampurissa ”Hochschule für Musik” vuosina 1986–96, Berliinissä ”Hanns Eisler Hochschule” vuosina 1996–2000. Vuona 2000 hänet nimitettiin vierailevaksi professoriksi Lontoon ”Royal College on Music”iin ja vuosina 2006-2013 hän toimi pianokamarimusiikista vastuullisena professorina Instituto da Camara, Reina Sofiassa, Madridissa. Vuodesta 2012 Gothóni aloitti vierailevana professorina myös Karlsruhen musiikkikorkeakoulussa. Hän pitää mestarikursseja ympäri maailmaan ja on kuulunut monena kesänä Chigagon “Steans Institute for Young Artists” opettajakuntaan. Viime vuosikymmeninä Gothóni on myöskin kutsuttu merkittävimpien pianokilpailujen tuomaristoon, sekä kansainvälisiin asiantuntijatehtäviin.

Gothóni on säveltänyt mm. kolme kamarioopperaa, kamarikantaatin ”The Ox and its Sephard” (Ondine) ja siitä Concerto Grosso version viululle, pianolle ja jousille, ”Peregrina” -kamarikonserton alttoviululle ja kamariorkesterille sekä kamarimusiikkia ja lauluja.

Ralf Gothóni on myös esseisti: hänen suuren suosion saanut ensimmäinen kirjansa ”Luova hetki” julkaistiin 1998 ja toinen kirja “Pyöriikö kuu” 2001. 2004 ilmestyi mestarivirittäjä Matti Kyllösen kanssa kirjoitettu flyygelin teknisiä ominaisuuksia käsittelevä kirjanen ”Flyygelin kanssa”. Hänen kolmas kirjansa ”Hämähäkki” ilmestyi vuonna 2014.

Gothóni on saanut useita kunnianosoituksia: Gilmore Artist Award 1994, joka on yksi klassisen musiikin suurimmista palkinnoista, Itävallan kulttuuriministerin Schubert-mitali 1978, Suomen Kulttuurirahaston kunniapalkinto 1983 sekä Pro Finlandia -mitali 1992. Vuonna 2012 Espanjan kuningatar Sofia palkitsi hänet taiteellisista ja pedagogisista ansiosta.