Opettajat

Tietoja päivitetään parhaillaan.

Kristian Attila

Savonlinnan Musiikkiakatemian taiteellinen johtaja, kysytyimpiin suomalaisiin lied- ja oopperamusiikin alalla työskenteleviin pianisteihin ja pedagogeihin kuuluva Kristian Attila toimii päätyökseen Sibelius-Akatemian laulumusiikin osaston lehtorina.  Hän on tullut tunnetuksi esiintymisistään yli 20 vuoden ajan lukuisten eturivin suomalaisten laulutaiteilijoiden, mm. Tommi Hakalan, Juha Uusitalon, Jorma Hynnisen, Ritva Auvisen, Petri Lindroosin, Päivi Nisulan, Marjukka Tepposen, Jaakko Kortekankaan  ja Pia Freundin kanssa.

Hän on esiintynyt lukuisissa Euroopan maissa, Japanissa, Pohjois-Afrikassa, USA:ssa ja Kanadassa;  kotimaassa mm. Suomen Kansallisoopperan konserttisarjassa ja monilla suomalaisilla musiikkifestivaaleilla (Savonlinnan Oopperajuhlat, Kuhmon kamarimusiikki, Turun musiikkijuhlat, Urkuyö ja aaria, Iitin musiikkijuhlat jne.).  Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa Margit Rahkosen sekä Malmön musiikkikorkeakoulussa Hans Pålssonin johdolla ja suoritti pianonsoiton A-tutkinnon Sibelius-Akatemiassa 1995. 1993-1994 hän opiskeli Suomen Kansallisoopperan Oopperastudiossa Ian Reidin johdolla. Sävellystä hän on opiskellut  Kalevi Ahon ja Olli Kortekankaan johdolla.

Attila on toiminut virallisena  pianistina lukuisissa kansallisissa ja kansainvälisissä laulukilpailuissa (mm. Lappeenranta, Mustakallio, Kangasniemi, Mirjam Helin sekä Järvenpään Sibelius-laulukilpailu) sekä omana pianistina mm. BBC:n Singer of the world -kilpailussa Cardiffissa 1. palkinnon saaneen Tommi Hakalan kanssa 2003, sekä toiminut  pianistina lukuisilla mestarikursseilla, mm. Tom Krausen, James Kingin, Barbara Bonneyn ja säännöllisesti Dorothy Irvingin  kanssa.  Hän kuului lokakuussa 2007 Järvenpäässä pidetyn kansainvälisen Jean Sibelius –laulukilpailun juryyn.  Attila on työskennellyt korrepetiittorina mm. Savonlinnan Oopperajuhlilla, vieraillen Ranskassa ja Italiassa, ja Suomen Kansallisoopperassa.

Hän on tehnyt useita levytyksiä, mm. Toivo Kuulan yksinlauluja sisältävän levyn Tule armaani (Ondine) Tommi Hakalan kanssa sekä Sibeliuksen yksinlauluja sisältävän CD:n Norden (Alba) Pia Freundin ja Tommi Hakalan kanssa, sekä lukuisia taltiointeja Yleisradiolle. Hän on johtanut pianon äärestä  kamarioopperoita (mm. Ilkka Kuusiston Vapauden vanki,  DVD-taltiointi  2009 ja Nainen kuin jäätynyt samppanja, DVD 2011).

Attila on vieraillut opettajana mm. Kairossa (Savonlinnan Musiikkiakatemian Music Bridge) ohjaaja Eija Tolpon kanssa, sekä Texasin ja Michiganin yliopistoissa USA:ssa.  Hän on säveltänyt piano- ja kamarimusiikkia ja pitänyt oopperaimprovisaatiokursseja.  Hän on toiminut myös jäsenenä työryhmässä joka editoi Yrjö Kilpisen tähän asti julkaisemattomia lauluja Suomen Kulttuurirahaston tuella.  Hän on saanut apurahoja Suomen Kulttuurirahastolta, Taiteen edistämiskeskukselta, Pro Musica säätiöltä sekä Wihurin rahastolta.

Professori Hartmut Höll

Hartmut Höllin pianonsoiton erityispiirteenä on hänen kykynsä käyttää sointivärejä. Hänellä on herkkyyttä löytää musiikin ydin luoden soivia tunnelmia ja tuoden tunteet eloon. Hän on ollut yli 30 vuoden ajan maailman kysytyimpiä kamarimuusikoita ja liedpianisteja. Keskittyen yhteistyöhön muutaman lahjakkaan kollegan kanssa Höll on luonut harvinaislaatuista pysyvyyttä ja jatkuvuutta konserteissaan ja yli 70 levytyksellään, joista moni on saanut kansainvälisiä palkintoja.

Vuosina 1982–1990 Hartmut Höll esiintyi legendaarisen baritonin Dietrich Fisher-Dieskaun säestäjänä sadoissa konserteissa ja useilla live- ja studio-levytyksillä. Höll ja Fischer-Dieskau saivat ylistystä festivaaliesiintymisillään Salzburgissa, Edinburghissa, Münchenissä ja Berliinissä, kuten myös konsertissaan New Yorkin Carnegie Hallissa. Hän on yli 30 vuoden ajan pitänyt liedkonsertteja yhdessä japanilais-saksalaisen mezzosopraano Mitsuko Shirain kanssa. Höllin ja Shirain levytykset Capriccio-levymerkille ovat voittaneet useita palkintoja ja niitä pidetään aikamme kenties merkittävimpinä lied-levytyksinä.

Useiden palkintojen ja tunnustusten lisäksi Höll ja Shirai kutsuttiin Carte blanche -konserttisarjaan Pariisin Louvren auditorioon vuonna 1993 sekä ABC International Music Awardiin vuonna 1997. “The Boston Globe”:n kriitikko Richard Dyer nimesi Shirain ja Höllin 1900-luvun sävellyksiä sisältävän “European Lieder Book” -CD:n yhdeksi maailman parhaista levytyksistä.

Vuodesta 2001 lähtien Höll on tehnyt kiertueita kuuluisan amerikkalaisen sopraanon Renée Flemingin kanssa Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa. Hän on esiintynyt myös kontratenori Jochen Kowalskin, tenori Christoph Prégardienin, baritoni Hermann Preyn, brittibaritonin David Wilson-Johnsonin, puolalaisen kontra-alton Jadwiga Rappén, saksalaisen tenorin Peter Schreierin, puolalaisen sopraanon Urszula Krygerin sekä saksalaisten baritonien Roman Trekelin ja Kondard Jarnotin kanssa.

Vuodesta 1985 eteenpäin Hartmut Höll on esittänyt kamarimusiikkia viulisti Tabea Zimmermannin kanssa ympäri Eurooppaa, Israelia ja Yhdysvaltoja. Heidän yhteiset äänitteensä sisältävät Schumannia, Brahmsia, Shostakovitsia sekä Britteniä.

Vuonna 1990 Zwickaun kaupunki myönsi Hartmut Höllille arvostetun Robert Schumann -palkinnon. Hänet on nimetty Zwickaun Robert Schumann -seuran ja Pietarin filharmonisen seuran kunniajäseneksi.

Aiemmin Frankfurtin ja Colognen konservatorioiden professorina työskennellyt Höll opettaa nykyään Karlsruhen konservatoriolla missä hän pitää läheistä yhteyttä nuoremman polven muusikoiden kanssa. Hän on pitänyt seminaareja ja mestarikursseja Suomessa, Weimarin kansainvälisillä musiikkiseminaareilla, Schelswig Holstein -festivaaleilla, Salzburgin Mozarteumissa, Jerusalemissa sekä Yhdysvalloissa. Vuosina 1998–1999 Höll toimi vierailevana professorina Helsingin konservatoriolla ja vuosina 1994 ja 2003 Salzburgin Mozarteumissa. Vuodesta 2004 eteenpäin hän on ollut vieraileva lied-musiikin professori Zurichin konservatoriolla. Lokakuusta 2007 lähtien Höll on toiminut dekaanina Karlsruhen musiikkiyliopistossa.

Hartmut Höll on toiminut juryn jäsenenä tai puheenjohtajana Robert Schumann ‑kilpailuissa Zwickaussa, Naumburg-kisoissa New Yorkissa ja kansainvälisissä ARD-musiikkikilpailuissa Münchenissa.

Hartmut Höll on toiminut Stuttgartin kansainvälisen Hugo Wolf -akatemian taiteellisena johtajana laulun, runouden ja lied-musiikin aloilla. Wolf-akatemian järjestämät useat festivaalit ovat toistuvasti saaneet kansainvälistä ylistystä. Vuonna 2001 Höll organisoi ja aloitti suuren arvostuksen saavuttaneet Stuttgartin kansainväliset Lied-taiteen kilpailut, joissa menestymisen tärkeimpänä kriteerinä on musiikillinen ilmaisu.

Eija Tolpo

Eija Tolpo on toiminut ohjaajana, dramaturgina ja esiintymiskouluttajana niin televisiossa kuin monilla klassisen musiikin areenoilla. Tolpo on opiskellut oopperaohjausta Wienin musiikkikorkeakoulussa Itävallassa 1990–92 (Hochschule für Musik und darstellende Kunst in Wien). Hänellä on draamaopintoja myös Los Angelesista ja San Franciscosta USA:sta 1988–89. Vuodesta 1996 lähtien Tolpo on toiminut Savonlinnan Musiikkiakatemian kansainvälisten mestarikurssien opettajana ja ohjaajana, ja vuodesta 2003 hän on kuulunut tämän musiikkiakatemian taiteelliseen toimikuntaan. Tolpo vastaa akatemian oopperakoulutuksesta ja opettaa musiikillista ilmaisua sekä roolityöskentelyä. Hän on toiminut opettajana ja ohjaajana oopperalaulajien kansainvälisillä mestarikursseilla (Musical Bridge) Kairon oopperassa alkaen 2006, Ankaran (2009) ja Izmirin (2010) oopperoissa sekä Detmoldin Musiikkikorkeakoulussa Saksassa (2011). Oopperalaulajien kilpailujuryn jäseneksi Izmiriin hänet on kutsuttu vuosina 2011, 2015 ja 2016.

Tolpon ohjaustöitä ovat mm. Solar Eclipse YLE HDTV Savonlinnan oopperajuhlat 1990, Stjärnenatt-oopperaproduktio Sibelius-Akatemia YLE /FST 1993, TV-ooppera Hund (Gothóni) YLE/FST 1995, Sudenmorsian (Pylkkänen) Joensuun laulujuhlat 1996–97, Winterreise (Schubert) baritoni Tom Krause YLE TV1 1997, Kahlitsematon Eros (Kallas-Motaleff) Joensuun laulujuhlat 1997, Carmen (Bizet) Aino Ackte-instituutti Stoa Helsinki 1999, Ovela Kettu (Janacek) Turun ooppera 1999, Rigoletto (Verdi) Turun ooppera 2001, Cosi fan tutte (Mozart) Savonlinnan Musiikkiakatemia 2003, Italienisches Liederbuch (Wolf) Savonlinnan Musiikkiakatemia 2005, Kuovijoki (Britten) Naantalin musiikkijuhlat 2006, Tuhlaajapoika (Britten), Naantalin musiikkijuhlat 2009 sekä Salainen avioliitto (Cimarosa) Savonlinnan Musiikkiakatemia 2011.

Konrad Jarnot

Baritoni Konrad Jarnotia on pidetty yhtenä sukupolvensa tärkeimmistä laulajista hänen voitettuaan ensimmäisen palkinnon ARD-kilpailussa. Hän on esiintynyt tärkeimmissä konsertti- ja oopperataloissa eri puolilla maailmaa.

Konrad Jarnot työskentelee säännöllisesti tunnettujen kapellimestareiden kanssa kuten Riccardo Chailly, Antonio Pappano, Marek Janowski, Philippe Herreweghe, Lothar Zagrosek, Andrey Boreyko, John Fiore, Edo de Waart, Marcello Viotti, Jonathan Nott, Thomas Hengelbrock, Helmut Rilling, Peter Schreier ja Enoch zu Guttenberg. Hän työskentelee myös pianistien Helmut Deutschen, Wolfram Riegerin, Hartmut Höllin, Irwin Gagen ja Eric Schneiderin kanssa sekä näyttelijöiden Bruno Ganzin, Senta Bergerin sekä Julia Stembergerin kanssa.

Konrad Jarnot esiintyy useiden orkestereiden kanssa, joista mainittakoon esimerkiksi Amsterdamin Kuninkaallinen Concertgebow -orkesteri, Leipzigin Gewandhaus -orkesteri, Orchestre National de France, Baijerin Radion sinfoniaorkesteri, Bonnin Beethoven -orkesteri, Salzburgin Mozarteum -orkesteri, Bremenin Deutsche Kammerphilharmonie sekä Berliinin Akademie für Alte Musik -instituutti. Hän esiintyy myös seuraavien kuorojen kanssa: Dresdner Kreuzchor, Windsbacher Knabenchor sekä Munich Bachchor.

Jarnot esiintyy säännöllisesti useilla arvostetuilla festivaaleilla kuten Schleswig-Holstein -musiikkifestivaalilla, Rheingaun Musiikkifestivaalilla, Schwetzinger Festspiele -festivaalilla, Ludwigsburgin Schlossfestspiele -festivaalilla, Bonnin Beethovenfest -tapahtumassa, Leipzigin Bachfest -tapahtumassa, Garmisch-Partenkirchenin Richard Strauss -festivaalilla, Gstaadin Menuhin -festivaalilla, Toblachin Gustav Mahler Musikwochen -festivaalilla, Hongkongin Taidefestivaalilla, Nantesin La folle journée -festivaalilla, Innsbruckin Vanhan musiikin festivaalilla sekä Grazin Styriarte -festivaalilla.

Konrad Jarnotin erityisen mielenkiinnon kohteena on liedmusiikki, ja hän onkin yksi tyylilajin kansainvälisesti johtavista esiintyjistä. Hänen lukuisat radiolähetykset, TV-produktiot ja levytykset ovat voittaneet palkintoja seuraavilta tahoilta: Preis der Deutschen Schallplattenkritik, ECHO Klassik ja Diapason d’Or.

Tällä hetkellä Konrad Jarnot toimii professorina Robert Schumann -yliopistossa Düsseldorfissa. Hän toimii myös kilpailujen tuomaristoissa ja opettaa mestarikursseilla ympäri maailmaa.

Mark Gothóni

Mark Gothoni opiskeli Ana Chumachencon oppilaana Münchenissä ja täydensi opintojaan Chicagossa Shmuel Ashkenasin ja Salzburgissa Sandor Veghin johdolla.

Palkinto kansainvälisissä Brahms-viulukilpailuissa Hampurissa 1990 ja Jyväskylän Kesän Vuoden Debytantti-nimitys vuotta myöhemmin avasivat tien muusikon uralle, joka on johtanut esiintymisiin solistina ja kamarimuusikkona viidessä eri maanosassa, mm. Berliinin Filharmoniassa, Kioi Hallissa Tokiossa, Lincoln Centerissä New Yorkissa ja Washington Galleryssa.

Hän on tuttu vieras merkittävillä eurooppalaisilla musiikkijuhlilla (Kuhmo, Pesaro, Biarritz, Newbury, Salzburg, Wien, Ravello, Aschau, Bryssel, St. Gallen, Bratislava) samoin kuin Israelissa, USA:ssa ja Kaukoidässä.

Hän on Orpheus-kvartetin ensiviulisti sekä Mozart Piano Quartetin jäsen. Useita levytyksiä mm. MDG-, CPO-, ja Cantus-yhtiöille.

Hän on työskennellyt mm. Münchenin ja Zürichin kamariorkestereiden konserttimestarina sekä vuosina 2004-08 European Union Chamber Orchestran musiikillisena johtajana.

1998-2011 Rauman Festivo – musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, vuodesta 2001 Savonlinnan Musiikkiakatemian kamarimusiikkikurssien johtaja.

Opetettuaan mm. Montrealin McGill-yliopistossa ja Bremenin musiikkikorkeakoulussa Mark Gothoni nimitettiin Berliinin Universität der Künste – musiikkikorkeakoulun viulunsoiton professoriksi vuonna 2012, ja hän pitää säännöllisesti myös mestarikursseja ympäri Eurooppaa, Yhdysvalloissa ja Japanissa.

Mi-kyung Lee

Viulisti Mi-kyung Lee opiskeli Gstaadissa, Sveitsissä Alberto Lysyn, Colonessa Igor Ozimin, Salzburgin Mozarteumissa Sandor Veghin ja yksityisesti Ana Chumachenkon johdolla.
Hän on voittanut useita kilpailuja, mukaan lukien ensimmäinen palkinto Saksan musiikkikorkeakoulun kilpailussa vuonna 1982, hopeamitali Kuningatar Elisabethin kilpailussa Brysselissä vuonna 1985 ja ensimmäinen palkinto ARD-kilpailussa Münchenissä vuonna 1988.

Solistina hän on esiintynyt muun muassa Baijerin radion sinfoniaorkesterin, Berliinin radion sinfoniaorkesterin, Zürichin Tonhallen orkesterin, Wuerttembergin kamariorkesterin, Camerata Academica Salzburg -orkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin, Englannin kamariorkesterin, Skotlannin BBC-orkesterin ja Korean kamariorkesterin kanssa. Hän on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona myös lukuisilla festivaaleilla, kuten Berliinin festivaaleilla, Casals-festivaaleilla, Salzburg-festivaaleilla, Napoli-festivaaleilla, Olderburgin festivaaleilla, Kuhmon kamarimusiikkifestivaaleilla, Helsingin juhlaviikoilla ja Menuhin-festivaaleilla.

Vuosina 1994–2003 Mi-kyung Lee toimi taiteellisena johtajana Lemi-Lappeenranta-festivaaleilla. Hän on pitänyt useita mestarikursseja ympäri Eurooppa, kuten Englanissa, Espanjassa, Italiassa, Sveitsissä, Ranskassa, Ruotsissa ja myös Koreassa. Lee on toiminut Münchenin musiikki- ja teatterikorkeakoulussa viulunsoiton professorina vuodesta 2005.
Emile Cantor
Emile Cantor on kotoisin Apeldoornista, Alankomaista ja hän aloitti alttoviulunsoiton 14-vuotiaana vaikututtuaan soittimen äänen kauneudesta. Hän opiskeli Pariisin kansallisessa konservatoriossa professori Serge Collot:n johdolla, jolla oli suuri vaikutus hänen tyylilliseen ja kulttuurilliseen kehitykseen. Cantor on esiintynyt Alankomaiden kamariorkesterin (kapellimestareina Szymon Goldberg ja David Zinman), Kööpenhaminan filharmonisen orkesterin ja Orchestre National du Capitole de Toulouse -orkesterin (kapellimestarina Michel Plasson) solistina. Hän on kantaesittänyt lukuisia alttoviululle ja erilaisille kokoonpanoille sävellettyjä teoksia ja hänen työnsä opettajana on tuonut hänelle kansainvälistä tunnustusta.
Cantor pitää kesäisin kursseja Saksassa, Espanjassa, Belgiassa, Sveitsissä, Ruotsissa ja nyt myös Suomessa. Hän toimii nykyään professorina Folkwangin musiikkikorkeakoulussa Essenissä sekä vierailevana professorina Ljubljanan Musiikkiakatemiassa. Lisäksi hän on toiminut apulaisprofessorina Liceon konservatoriossa Barcelonassa, opettajana Århusin kuninkaallisessa konservatoriossa sekä sooloalttoviulistina Århusin sinfoniaorkesterissa. Hän perusti yhdessä Philippe Terseelerin kanssa konserttisarjan correspondances, joka näyttää yhteyden musiikin ja eri taidemuotojen välillä. Cantor on kysytty taiteilija kansainvälisten musiikkikilpailujen tuomaristoon, mukaan lukien vuoden 2008 ARD kilpailu Münchenissä.

José Luis Estellés

Born in Bétera (Spain) in 1964, José Luis Estellés started his training at the Conservatorio Superior de Música in Valencia, furthering his specialization in London with Antony Pay, amongst others. He received his orchestral training at the Joven Orquesta Nacional de España and at the Guildhall School of Music and Drama in London. He has later collaborated as First Clarinet in various orchestras from Spain, England, Belgium, and Germany. Since 1991 he is Solo Clarinet at the Orquesta Ciudad de Granada.

He started his international boost playing as a soloist at the Festival for Young Soloists “Concerti per l’Europa” (Venice, 1989). From then on, he has performed in prestigious concert halls and festivals: in Yokohama, Nagoya, Tivoli Copenhagen, Schwetzinger Festspiele, Snape Maltings, ARD Kammermusikfest, Neuklang Festival Weimar, Israel Festival, Dusseldorf Festival, Festival Pablo Casals in Prades, Musica em Talábriga, or in the Ticino Musica Festival in Switzerland.

Estellés has played with well-known soloists, chamber ensembles, and conductors such as Edita Gruberova, Friedrich Haider, Edmon Colomer, Antony Pay, Carlos Kalmar, José Ramón Encinar, Patrick Gallois, Frans Helmerson, Jesse Levine, Juanjo Mena, Milan Turkovic, Josep Pons, Jacques Zoon, François Leleux, Orpheus Quartett, Trío Arbós, Cuarteto Casals, Neopercusión, and many more.

Devoted to modern music, he has premiered pieces by composers like Luis de Pablo, David del Puerto, Alfredo Aracil, Joseph Dorfman, José García Román, Simon Holt, Anders Nordentoft, or José Luis Turina. From the same motivation he founded TAiMAgranada (Taller Andaluz de Interpretación de Música Actual) in 2000, and f the Grupo Manon in earlier years.

He has recorded pieces by Brahms, Mozart, Keuris, Arriaga, Guridi, Casablancas, and Soler, amongst others, for discography labels such as Turtle Records, Emergo Classics, Audiovisuals or Naxos. His concerts have been retransmitted by TVE, RNE, France Musiques, RAI2 or SWE, amongst others.

He has developed a very important pedagogical activity: he is Professor at the Centro Superior de Música in País Vasco and at the Rotterdam’s Conservatorium. He has been member of the jury at the International Clarinet Contest (ARD) in Munich 2003. He is also the Artistic Director of Cameraila, International Chamber Music Festival in Galicia.